0 216 275 40 00 drdilekerdonmez@gmail.com

Çocuk Gelişimi 0-1 Yaş

Randevu İÇİN

Yenidoğan

1 Aylık Bebek

2 Aylık Bebek

3-4 Aylık Bebek

5-6 Aylık Bebek

7-8 Aylık Bebek

9 Aylık Bebek

10 Aylık Bebek

11 Aylık Bebek

12 Aylık Bebek

Aylık bebek kontrolleri, ağlama, gaz sancısı, göbek bakımı, d vitamini, emzik kullanımı, anne sütü, emzirme, oyun, takviye gıda, beslenme, yenidoğan, anne sütü, aşı takibi, 0-1 yaş konularında merak ettiklerinizi her bir alt başlığın altında bulabilirsiniz.

Ay ay çocuk gelişimi

Yenidoğan

Ağlaması

Bebeğiniz ağladığında hemen onun yanına gidip onu kucakladığınızda, okşadığınızda, onunla konuştuğunuzda ona sevginizi iletmiş ve güven vermiş olursunuz. Yaygın inanışın aksine,  ilk aylarda bebeğiniz her ağladığında ona ilgi göstermeniz bebeğinizin kendine güvenerek gelişmesini sağlar. Bebek kendisinin kabul edildiğini, kendisine değer verildiğini hisseder ve kendine güvenerek yetişir.

Neden ağlar

İlk günler bebeğiniz ağladığında çoğu kez niye ağladığını anlayamasanızda zaman içinde birbirinizin dilini öğrenip bebeğinizin neye ihtiyacı olduğunu kolaylıkla anlayacaksınız. Bebeğiniz karnı aç olduğunda, altını ıslattığında, bulunduğu ortam sıcak yada soğuk olduğunda, gürültülü olduğunda, hatta siz sinirli ve yorgun olduğunuzda ağlayabilir. Çok kalabalık ortam, herkesin aşırı ilgi göstermesi de bebeği yorup sıkabilir.

Banyosu

Göbek kordonu düştükten sonra ilk banyosunu yaptırabilirsiniz. Banyo yaptırmadan önce gerekli malzemelerin hazır olması banyo yaparken telaşlanmamanıza yardımcı olur.

Göbek Bakımı

Bebeğinizin göbeğini doktorunuzun önerdiği solusyonla günde bir veya iki kez pansuman yapmalısınız. Göbeği düşene kadar ıslanmamasına özen göstermelisiniz.

Gaz Sancısı

Bebek doğumdan sonra nasıl hemen yürüyemiyorsa, konuşamıyorsa vücudunun diğer sistemleride bir adaptasyon sürecinden geçerek olgunlaşırlar. Gaz da sinir sisteminin ve bağırsakların adaptasyon süresinde karşılaşılan bir sorundur. Özellikle 15. günden sonra birinci aya doğru giderek artan ağlama nöbetleri olabilir. Bu dönemde sakin davranabilmek, bol bol bebeğinizi kucağınıza almak çok önemlidir. Ayrıca doktorunuzun önerdiği gaz giderici ilaçlardanda faydalanabilirsiniz.

D vitamini

Bebeğinize ilk günlerinden itibaren D vitamini desteği vermek onun tüm yaşamı boyunca bir çok hastalıktan korunmasında ve sağlıklı kemik gelişimine sahip olmasında çok önemli rol oynar. Çünkü D vitaminin vücudumuzda bir vitaminden çok bir hormon gibi çalıştığı ve tüm sistemler üzerinde etkili olduğu bilimsel bir gerçektir.

1 Aylık Bebek

Yenidoğan 1 Aylık bebek oluğundan itibaren sizin yüzünüzü dikkatle inceleyebilir, ayrıntıları biraz daha fark edebilir, nesneleri takip edebilir. Yavaş yavaş sizinle iletişim kurmaya başlar. Uyanık olduğu zamanlarda bebeğinizi bol bol kucağınıza alın, okşayın öpün, göz teması kurun. Onu beslerken, altını değiştirirken yada kucağınızda tutarken ona bakıp bol bol konuşun. Konuşurken düzgün cümleler kurun, yavaş ve sakin tonda konuşun. Sizi anlamadığını düşünmeyin. İleride konuşmaya başladığında kuracağı ilk cümleler sizi şaşırtacaktır.

Sütüm yetiyor mu?

Bebeğinizi kilo artışı yeterliyse, günde 5-6 kez bezini ıslatıyorsa, sütünüz yeterlidir. Ayrıca doktorunuzda kontrollerde bebeğinizin kilosunu takip edecek ve size bilgi verecektir.

Nasıl giydirmeliyiz?

İlk 1-2 aylık yenidoğan bebek vücut ısısını ayarlayamaz. Genelde yapıldığı gibi üşüyüp üşümediğini anlamak için bebeğinizin ellerine ve ayaklarına bakmayın çünkü bebeğinizin elleri ve ayakları dolaşım sistemi henüz yeterince olgunlaşmadığı için zaten vücudun diğer kısımlarına göre soğuk olur. En doğrusu bebeğinizin ihtiyaçlarına göre hareket etmektir. Ağlayıp huzursuzlandığında ense kollar ve gövdesini kontrol etmek vücut ısısı hakkında size daha doğru bilgi verir. Her türlü havada korunmaya ihtiyacı olan tek bölge bebeğinizin kafasıdır. İlk aylarda hafif soğuk havalarda bile bebeğinizin başına ince bir şapka takmalısınız. Sizin giydiğinizin bir kat fazlası bebeğiniz için uygundur. Yani siz kısa kollu giyindiyseniz ona uzun kollu bir kıyafet seçmeniz uygun olur.

Emzik kullanımı.

İlk ay emzik vermekten kaçınmalıyız. Ancak bebeğiniz çok ağlıyor, uykuya dalmakta zorluk çekiyorsa birinci ayından sonra emzik verebilirsiniz. Yeterli kilo alamayan, belli bir meme emme düzeni oluşturamayan bebeklere emzik verilmemelidir. Hiçbir zaman emziği bebeğinizin gerçek ihtiyacının ne olduğunu anlamadan, onu sakinleştirmek için kullanmayınız.

2 Aylık Bebek

2 Aylık bebek bu ayda keyifli olduğu zamanlarda ağlamanın dışında da sesler çıkartmaya başlar. Gülümser ancak bilinçli bir gülme değildir. Bilinçli gülme 2. ay civarında başlar. Bebeğinizle karşınızda sizi anlayan bir arkadaşınız varmış gibi konuşun. Bebeğinizle göz teması kurarak yapacağınız konuşmalar ileriki yaşamı için çok önemlidir. Bu ayda bebeğinizi taşırken başını ve gövdesini destekleyerek tutmayı unutmayınız.

3-4 Aylık Bebek

3-4 aylık bebek gelişimi nasıldır? 3. aya geldiğinde bebeğiniz artık nesnelerin nerede olduğuyla değil ne olduğuyla ilgilenmeye başlar. Renkli görmeye başlar ve annesinin yüzünü bütün diğer yüzlerden ayırabilir. Başını ve üst göğüsünü daha kontrollü tutabilir ve ayakta tutulduğunda dizlerini gevşetip bükebilir.

15-20 cm yakınındaki küçük hareketsiz nesnelere dikkatle bakabilir. Eline verilen çıngırağı bir kaç dakika boyunca tutabilir.

Beklenmedik yüksek ses ve gürültülerden rahatsız olur ve ağlar. Kendisi ile konuşulduğunda yada mutlu olduğunda sesler çıkarır, heyecanlanır, coşku belirtileri gösterir.

3-4 Aylık bebek kendi görüş alanındaki objeleri yakalamaya, çevresindeki herşeye uzanmaya, dokunmaya başlar ve herşeyi ağzına götürerek keşfetmek ister. Bu nedenle bebeğinize çıngırak ve yumuşak oynayabileceği oyun malzemeleri verin.

5-6 Aylık Bebek

Bebeğiniz artık gövdesini daha iyi kontrol etmeyi öğrenir. Yüz üstünden sırtüstü, sırtüstünden yüzüstü dönebilir. Kendisine gülüp kızıldığını anlar. Yüzüne bakılarak yapılan hareketlere kahkahalarla güler. Yemek istemezse ağzını kapatır. Bilinçli yakalama başlamıştır. Nesnelere uzanabilir ve büyük objeleri yakalayabilir. Yavaş yavaş yabancıları tanımaya başlar. Artık eskisi kadar uyumak istemez.

Çok hareketlidir. 15-20 dakika kadar desteksiz oturabilir. Otururken önündeki oyuncağa uzanabilir ve hemen ağzına götürmek ister. Dişleri çok kaşındığı için ellerini sürekli ağzına götürür. Ayakta tutulduğunda dizlerini büker ve zıplar.

İşitsel becerileri gelişir. Odanın diğer tarafından gelen annesinin sesini tanır, sesini duyar duymaz annesine döner. 6 aylık bebekler insan seslerine aynı düzeyde tepki verirler, baba, dede gibi iki heceli sözcükleri söylemeye başlarlar. Kızdığında veya canı sıkıldığında bağırarak duygularını belli ederler.

5-6. ayından itibaren bebeğinizi destekle oturtun, önüne sevdiği oyuncakları koyun. Oyuncaklar çocuğunuza çok şey öğretir. Bu nedenle ona farklı büyüklük ve şekillerde oyuncaklar sunun. Karşılıklı olarak alıp-verme, atıp-tutma gibi oyunlar oynayın.

5-6 aylık bebek kendisini algılayabilmesi, kimlik duygusunun gelişebilmesi için ona oyuncak aynalar alın. Kendi yansımasını seyretmesine izin verin. Bebeğinizi adını yüksek sesle söyleyerek dikkatini çekin. İsmini sıkça kullanarak benlik duygusunun gelişmesine katkıda bulunun.

7-8 Aylık Bebek

Bebeğinizle en güzel Türkçe ile konuşun. Önce onu siz dikkatle dinleyin ve arkasından sizde ona karşılık vererek konuşun. Onu taklit ederek bebek gibi konuşmayın. Neşeli ve düzgün bir ses tonuyla konuşun.

7-8 aylık bebek artık adıyla çağrılınca tepki göstermeye başlar. Gevezelik etmeye başlar. İki eline verdiğiniz nesneyi bir birine vurmaya başlar. Düşürdüğü oyuncakları arar, bulur. Örtünün altına sakladığınız oyuncaklarını merak eder, örtüyü kaldırıp oyuncağını arar.

7-8 aylık bebek artık aynadaki görüntüsüyle iletişim kurarak oyun oynamaya başlar. Fısıltıyı ayırdeder. Kendi sesinin tonunu fark eder. Yabancılara karşı çekingenliği iyice artar.

9 Aylık Bebek

Bebeğiniz yerde tek başına desteksiz 10-15 dakika oturabilir. Kendini yukarıya çekip bir desteğe tutunarak ayakta durabilir. Ama bilinçli bir şekilde tekrar yere oturamaz. Geriye düşerek oturur, yere çarpabilir.

9 Aylık bebek artık kendi adını bilmekte ve “hayır” kelimesinin anlamını anlamaktadır.

Bebeğiniz bu ayda ilk kez amaçlı bir eyleme geçebilir. Nesnenin sürekliliğini anlayabilir. 6 aylıktan küçük bebekler örtü altında saklanan bir nesneye ilgi göstermezken 9 aylık bebek saklanmış nesneyi arar.

10 Aylık Bebek

10 Aylık bebek baş ve işaret parmaklarıyla nesneleri kavramaya başlar. Bu nedenle artık küçük parçalar, oyuncaklar onlar için tehlikelidir. Çünkü eline geçen herşeyi ağzına götürmek ister.

Kelimeleri ve davranışları taklit etmeye başlar. 10 aylık bebek “ma-ma-ma” diye hecelerse sizde kelimeyi tamamlayarak “mama mı istedin” gibi sözlerle soru sorarak kelimeyi tamamlamasına ve konuşmasının hızlanmasına yardımcı olun. Çocuğunuzla bol bol konuşun, oynayın. Beğendiğiniz her hareketini ona söyleyin, ödüllendirin, alkışlayın ve aferin deyin.

11 Aylık Bebek

11 Aylık bebek artık 15-20 dakika yalnız başına oturabilir, oyun oynayabilir, sakladığınız oyuncağı arar bulur, ayakta daha uzun süre dikilebilir, masalara uzanabilir, üzerindekini almak için örtüleri çekebilir. Bu nedenle dikkatli olmak gerekir. 11 Aylık bebek bu ayda top oynayabilir. Kendisine yuvarlanan topu geriye atabilir. Sizde yere oturup karşılıklı topu yuvarlayarak onunla oyun oynayın.

12 Aylık Bebek

12 Aylık bebek büyük bir gelişim göstererek daha rahat hareket eder hale gelir. Kavrama ve iletişim becerileri iyice gelişir. Elinden tutunca yürüyebilir, hatta tek başına da yürüyebilir.

Basit emirleri anlar, yapar. Giyinirken annesine yardımcı olur. İsteklerini ağlamadan, hareketle ve sesle belirtebilir. Kendi ismini anlar ve ismiyle seslenildiğinde döner. Artık zekasını kullanmaya başladığı davranışlar sergiler. Yeni araçlar keşfeder. Kendi başına yemek yemeğe başlar. Deneme yanılma yoluyla dünyayı keşfetmeye başlar.

İki yaşında çocuğun büyüme gelişme özellikleri

  • Bebeğiniz 23 ve 24 aylık oldu motor gelişimi nasıldır ?
  • Nasıl konuşur?
  • Neler öğrenmiştir?
  • Diğer çocuklarla ilişkileri nasıldır?
  • Kendi başına neler yapabilir?
  • Sevdiği oyunlar nelerdir?
  • Çocuğunuzun dil gelişimi?
  • İki kelimeyi nasıl bir araya getirir?
  • Çocuğumuzun yanlışlarını düzeltmeli miyiz?
  • Çocuğum hala konuşmuyor!
  • Çocuğunuzun dil gelişimine nasıl yardımcı olabilirsiniz?

S.S.S.

Çocuğunuzun dil gelişimi?

İki yaş çocuğunuzun dil gelişiminin bir anda geliştiği yaştır. İşte bu nedenle çok önemlidir. Çocuğunuz artık belli sayıda kelime öğrenmiştir. Bunları değişik vurgularla ve farklı anlamlarda kullanılabilirmektedir. Bu aşamada artık iki kelimeyle cümle kurmaya başlayacaktır. Bir şeyi daha açık ve tam olarak ifade edebilmek için ikinci kelimeyi nasıl ekleyeceğini düşünmektedir. Onun için düzgün konuşmanın bir önemi yoktur.

Çocuğum hala konuşmuyor!

Çocuğunuz konuşulanları dinliyor, konuşmaları duyabiliyor ve anlıyor ama kendi kelimelerini henüz söylememişse telaşlanmayın. Söylediklerinizi tekrarlaması için ısrar etmek ya da istediği bir şeyi ona vermeden önce adını söylemesini istemek çok doğru değildir. Böyle davranmak çocuğu baskı altına alacak kendisini yetersiz hissedecek ve muhtemelen daha da yavaşlamasına neden olacaktır. Erkekler genelde kızlardan biraz daha geç konuşurlar. Ancak kendisine çok yakın yaşta bir abisi yada ablası olan bir çocuğun anne babasıyla daha fazla birebir konuşmaya ihtiyacı olabilir. Bütün çocuklar için tek çözüm yetişkinlerle mümkün olan her fırsatta konuşmaktır. Ancak çocuğunuz 2.5 yaşında hala hiç konuşmuyorsa, çevreye ilgisi azsa, yaşıtlarıyla ilişki kurmakta zorlanıyorsa bir sağlık kurumuna başvurmanız gerekebilir.

|

Ailelerimizden mesajlar...

Ezgi Aydın

Dilek Hanım’ın teşhis ve tedavi protokolüne şüphesiz uygular, sonucunda kızım hızlı toparlanmış oluyor. Gerek görmediği yerde çocuğu yoracak tahlillerden uzak durur. Randevuları yoğun olsa dahi hastasını mağdur etmez asistanı bir şekilde boşluk yaratıp araya alırlar. Çocuklara hem bir anne hem bir doktor edasıyla yaklaşır. Kızım Duru’nun idolü Dilek doktoru iyi ki varsınız başımızdan eksik olmayın, sevgiler

Nazlı Erkmen

Kızım 10 günlükken tanıştık, şu anda 3 yaşında. Her konuda danışırım hep destek olur, doğru olana yönlendirir, bilgi ve tecrübelerine sonsuz güveniyorum, söylediği her cümleyi uyguladım, önerdiği en küçük konularda bile her zaman kızımdan olumlu sonuçlar aldım. Çok nadir rastlanan güvenilir bir doktordur. Hepsinden önce çok başarılı bir doktordur. Saygı duyulmalı. Teşekkür ederiz. Kızım büyüyene kadar peşinizdeyiz 🙂

Kübra Uslu

Bugün yenidoğan bebeğimi ve altı yaşındaki kızımı götürdüm. Bence harika ötesi bir doktor çok ilgili alakalı çok dikkatli en önemlisi bence işini çok severek yapıyor çok memnun kaldık.